Skal du vælge et luftfortelt eller et klassisk fortelt?

Hvilket fortelt skal jeg vælge?

Det kan være forvirrende, men lad os prøve at forklare…

… er du rejsecampist giver det god mening at vælge et fortelt med luftstænger og  du fastligger så er der rigtig god grund til at vælge et klassisk fortelt med stænger, men er du fx. rejsecampist med en forårs eller efterårs plads, så er sagen en anden. 


Der er selvfølgelig mulighed for at have begge dele, et fortelt med stænger til sæsonpladsen og et luftfortelt til de kortere ture, eller du kan vælge et lufttelt specielt udviklet til at kunne holde til at være slået op i længere perioder, de såkaldte all-season lufttelte, eller klassisk fortelt med letvægtsstænger. 


Fordele og ulemper ved luftfortelt vs. et klassisk fortelt

Lad os kigge på fordele og ulemper ved de forskellige typer.


Luftfortele er lette at opstille, du skal ikke slås med at samle stænger, beslag osv. 

Men man skal ikke tage fejl af at selv om luftfortelte er lettere end de klassiske stangtelte, så vejer de alligevel en del, og kan være tunge at trække i skinnen. 


Men når luftteltet er trukket i skinnen, så er det bare at pløkke og pumpe teltet op, dette kan gøres med den håndpumpe der som oftest følger med teltet eller med en elektrisk pumpe, som klarer arbejdet for dig. Her kan du fx. bruge Gale pumpen fra Dometic, som kører på 12v, og hvor du programmerer den til at pumpe den rette mængde luft i og så stopper den når teltet er pumpet tilstrækkelig op. 


De fleste luftfortelte er deltelte, dvs. modsat a-måls fortelte, så køres de ikke hele vejen rundt i skinnen, og de slutter derfor heller ikke helt tæt ind til vognen. Luftforteltene (der er ganske få a-måls lufttelte på markedet fra fx. Dorema og Dometic kommer med et i 2023). Det betyder at det er vigtigt, at du kender målet på det lige stykke skinne på din campingvogn eller markisen på din autocamper, før du bestemmer dig for hvilken model du vil købe. Hvis din skinne fx. er 4.20 meter så kan du bruge de modeller der har et lige skinnemål der er 4.20 meter eller derunder. 

Du kan også fra bl.a. Dometic udvide med tilbygninger der gør det muligt at få et fortelt der er længere end din vogn. 


Langt de fleste lufttelte er meget tætte i stoffet, du kan faktisk sammenligne det lidt med en plastikpose, hvilket betyder at det er rigtig vigtigt at man husker at sørge for en god ventilation i forteltet for at modvirke kondens. Man kan med fordel tilkøbe et termoloft der passer til teltet. 


Bemærk at fx. Dometics All-season materiale, er væsentlig mere åndbart end det almindelige stof der bliver brugt til bl.a. lufttelte, desværre giver det også en del flere kg. på vægten. 

Camp-let danskernes foretrukne teltvogn

Alt hvad du behøver at vide om Camp-let

Ordet Camp-let er sat sammen af to ord, nemlig “campere” og “let”, og siden den første Camp-let trillede ud fra fabrikken i sønderjylland, har teltvognen været en del af rigtig mange danskeres sommerferie minder.

Læs mere

Sådan vælger du den rigtige varmeovn

Varmeovne

Varmeovne til camping er en god måde at forlænge campingsæsonen på. Vælg mellem gas, petroleum eller elvarmeovne, og sørg for at tage højde for størrelsen på ovnen i forhold til campingvognen eller forteltet, samt brændstoftype og driftomkostninger. Mærkerne WeCamp, Campa og Truma er kvalitetssikrede producenter af varmeovne til camping.

Læs mere